Onaantastbaar Japans Cultureel Erfgoed Tenshinshō-den Katori Shintō-ryū

Introductie

 

Geschiedenis van Tenshinshō-den Katori Shinto-ryū.

 

Tenshinshō-den Katori Shintō-ryū is een veelomvattende Japanse krijgskunst, opgericht door Iizasa Choisai Ienao rond het midden van de Muromachi periode (1336-1573). De stijl bracht een groot aantal beroemde strijders voort en vormde de basis voor vele Japanse krijgskunsten.

 

Iizasa Choisai Ieano was een vermaard zwaard- en speervechter. Toen hij zo’n zestig jaar oud was trok Iizasa naar de Katori schrijn (in de huidige Chiba prefectuur), waar hij duizend dagen gebed en training ondernam ter ere van Futsunushi no Kami, de godheid aan wie de schrijn geweid is. Aan het eind van deze periode verscheen Futsunushi aan hem in een droom, waarin hij Iizasa een heilige rol met krijgskunsten overhandigde. Aangezien deze kunst was overgedragen door de goden, noemde Iizasa de kunst “Tenshinshō-den” (directe en authentieke overdracht van de goden) Katori Shintō-ryū. Sinds de oprichting is de kunst al twintig generaties in directe lijn overgedragen.

 

In 1960 was Katori Shintō-ryū de eerste krijgskunst om door de Japanse overheid bestempeld te worden als onaantastbaar cultureel erfgoed.

De school wordt geleid door Iizasa Yasusada Sōke, de hoofdmeester van de 20e generatie, waarnaast Ōtake Risuke Shihan de verantwoordelijkheid draagt voor de instructie. Ook Ōtake Nobutoshi Shihan en Kyōsō Shigetoshi Shihan zijn aangesteld als bewakers van de school in zijn rol als cultureel erfgoed. De kunst wordt zowel in Japan als in het buitenland bewaard en doorgegeven als vorm van klassieke Japanse krijgscultuur.