Onaantastbaar Japans Cultureel Erfgoed Tenshinshō-den Katori Shintō-ryū

 Traditie
 
  Curriculum

De traditie omvat tegenwoordig nog steeds een uitgebreid curriculum aan krijgskunsten, waaronder kenjutsu (zwaardkunst), iaijutsu (trekken van het zwaard), bōjutsu (staftechnieken), naginatajutsu (hellebaardtechnieken), ryōtōjutsu (twee zwaarden), kodachijutsu (kort zwaard), sōjutsu (speertechnieken), shurikenjutsu (werpmessen) en jūjutsu (ongewapende technieken), alsmede strategische en tactische studies als chikujo (fortificaties), gunbaiho (verplaatsing en positionering van troepen), noroshi (rooksignalen) en ninjutsu (spionage). Ook onderdeel zijn wetenschappen die het samenspel van yin en yang bestuderen, zoals tenmon chiri fusui (astrologie en topografie) en persoonlijke ontwikkeling waaronder heihō (de weg van vrede).

 

Toetreden tot de traditie

Wie wilt toetreden tot de traditie moet ook vandaag de dag nog een eed zweren aan de goden van de Katori schrijn. Deze bloedeed (keppan) is een traditie die al vele generaties wordt doorgegeven en ervoor zorgt dat nieuwe leden de juiste houding aannemen ten opzichte van de toetreding tot en training binnen de traditie. Aanvragers zweren de volgende regels te zullen volgen:

 

Respectvolle eed ten overstaan van de Hoogste Godheden

 

Aan: Hoofdmeester, Iizasa Shurinosuke

 

Bij het lid worden van de Tenshinshō-den Katori Shintō-ryū, dat is doorgegeven door de Grote Godheid van de Katori schrijn, zweer ik bij dezen dat:

1.    Ik niet de onbeschaamdheid zal hebben om details van de ryū te bediscussiëren of demonstreren, aan niet-leden noch aan leden, zelfs al zijn        ze familie;

2.    Ik geen ruzie zal zoeken of de kunst zal misbruiken tegen anderen;

3.    Ik op geen enkele wijze zal gokken of schandelijke plaatsen zal bezoeken

4.    Ik zonder toestemming geen zwaarden zal kruisen met volgelingen van andere martiale tradities.


Hierbij zweer ik mij te zullen houden aan bovenstaande regels. Mocht ik een van deze regels breken dan geef ik mij over aan de straf van de Grote Godheid van de Katori schrijn en aan de Grote Godheid Marishiten. Bij dezen zweer ik dit en bekrachtig ik deze eed aan deze Grote Godheden met mijn bloed.

 

Eenmaal ondertekend wordt de aanvrager erkend als lid van de traditie, waarbij bovenstaande eed de juiste benadering uitdraagt ten opzichte van de traditie, de hoofdmeester en de instructeurs. Ook helpt het de juiste aanpak te vinden voor het beginnen van het leerproces.

 

Leerlingen buiten Japan mogen bij een lokale school gaan trainen zonder eerst een bloedeed te zweren, maar worden geacht op hun eerste reis naar Japan bij Ōtake sensei keppan te doen.